top of page
Sax

PANELSAMTAL

UNGAS PSYKISKA HÄLSA

– kopplat till kultur och musik

DATUM: 4 september 12.00

LIVE PÅ: Facebook och YouTube

Välkommen att ta del av det livestreamande panelsamtalet: Ungas psykiska hälsa, kopplat till kultur och musik. Ett ständigt aktuellt ämne som vi vill lyfta lite extra efter ett år av inställda körrep, digitala lektioner och begränsad social kontakt.

Varje år arrangerar Göteborg Folk Festival ett panelsamtal tillsammans med föreningen Folkmusiker mot rasism, med olika teman som tar upp aktuella och viktiga ämnen kopplat till kultur och samhälle.

I år vill vi belysa och prata om ungas psykiska hälsa kopplat till kultur, mer specifikt musik. Vi pratar om hur psykisk hälsa och välbefinnande kan främjas av musik/kulturellt utövande. Hur har unga utövare påverkats under ett år av pandemi. Vad är psykisk (o)hälsa och hur känns det? Samt betydelsen av att vara med i ett kreativt sammanhang.
 

I årets panel har vi med oss:

Moderator: Linda Brelin
Linda Brelin är utbildad kulturprojektledare och kulturgeograf och är verksam inom en rad olika lokala och internationella konst- och kulturprojekt.

 

Hon har nyligen arrangerat det tvärkonstnärliga projektet Nordiskt Ljus på Nordiska Folkhögskolan, bestående av kurser, konstnärliga residens och festivalhelg med fokus på unga vuxna.

 

Ron Davis Alvarez

Ron Davis Alvares kommer från Venezuela och är specialiserad på att utbilda lärare för barn- och ungdomsorkestrar. Han har föreläst på konferenser, masterclassee och workshops med tonvikt på social förändring genom musik med lärare från Venezuela, Colombia, Ecuador, Chile, Mexiko, USA, Grönland, Storbritannien mfl. 

 

2016 skapade Ron, Dream Orchestra i Göteborg,  med flyktingar (barn och tonåringar) från Syrien, Afghanistan, Irak, Iran, Palestina, Kurdistan, Albanien, Angola, Eritrea och Somalia. Denna orkester utmärker sig eftersom dess musiker aldrig har spelat ett instrument tidigare. Projekt vann Okendes flyktingars världspris 2021 och är nu en förebild för utbildning för många musikprogram runt om i världen.
 
Ron Davis Alvarez är för närvarande konstnärlig ledare för El Sistema Sverige och konstnärlig ledare för Dream Orchestra Association. Varje år dirigerar han Side by Side By El Sistema Sweden med mer än 2000 barn.


 

Kajsa representerar Team Tilia
Ideell org med vision om att alla unga ska veta vad psykisk (o)hälsa är och hur en får stöd. Tilia arbetar bland annat kunskapshöjande och stödjande för alla unga och unga vuxna, 365 dagar om året.

 

Teamtilia.se
@teamtilia i alla våra sociala kanaler

 

Kajsa har varit engagerad i Tilia sedan flera år tillbaka och har engagerat sig i de flesta av Tilias verksamhetsområden. Idag är hon främst handledare för organisationens volontärer i Tiliachatten. Utöver sitt engagemang i Tilia studerar hon till socialpedagog.

Albin Myrin representerar Folk You

Albin Holme Myrin är 22 år och sitter som ledamot i Folk You’s riksstyrelse. Han är född och uppväxt i Karlstad och har spelat klarinett sedan åtta års ålder. Albins folkmusikintresse tog fart på allvar i de tidiga tonåren och har bara växt sedan dess. Efter utbildning vid Eric Sahlström Institutet i Tobo omfattar Albins repertoar låtar från stora delar av Sverige men även Norge. För närvarande studerar han Svensk folkmusik vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

 

Folk You är ett nationellt nätverk och en mötesplats för unga, inom den nyskapande och traditionella folkmusiken, dansen och hantverket från alla världens länder.

Caroline Näsström representerar RUM

Caroline Näsström, 22 år, vice förbundsordförande för RUM - Riksförbundet Unga Musikanter samt distriktssekreterare för RUM Västerbotten.

 

Caroline är född och uppvuxen i Lycksele där hon i tidig ålder började musicera på musikskolan, efter att ha testat olika instrument fastnade hon för trumpet. Sedan tre år tillbaka har Caroline studerat klassisk trumpet på eftergymnasial nivå, två år på Musikkonservatoriet i Falun och det senaste året på Lunnevads folkhögskola. Hösten 2021 börjar hon på Högskolan och Musik i Göteborg.

Josefine Liftig

Josefine Liftig är multiinstrumentalist och pedagog med över 40 års erfarenhet som lärare i Kulturskolan i Leksand, Rättvik, Lerum och Göteborg.  Hon har medverkat i flertalet olika musikgrupper inom främst världsmusik och tidig musik, samt varit ackompanjatör till fridans och improv på Svenska balettskolan under 10 års tid. 

Josefine har under ett långt musikerliv spelat med folkmusiker från alla världens hörn (nästan!) och samlat på sig en stor musikskatt som hon har delat med sig av till sina elever i Kulturskolan, främst i världsmusikensemblen Raketen som hon tog initiativ till för drygt 15 år sedan. 

Linda.jpg
ron.jpg
Kajsa Tilia.jpg
Albin Myrin_Foto-EliasGammelgård_FY-logga.jpg
IMG_9227 2_edited.jpg
IMG_4308.jpg
bottom of page