LÖRDAGENS KONSERTER

ANNA LINDBLAD TRIO . AIGUA 

VÍÍK . BUREK DUO . ANNA EKBORG

JORGE ALCAIDE . THOR & OLLE . ZYGIA

BILJETTERNA ÄR SLÄPPTA!

Årets festival blir lite annorlunda pga rådande pandemi. Du kommer kunna boka in dig till en kväll med tre konserter på antingen Café Hängmattan eller Musikens Hus.

På Mosaik Konstkafé kan du välja mellan en sittning kl 15.00 eller 18.00.

Samtliga konsertlokaler har servering av mat och dryck.

 

Vänligen kom i tid till insläpp och stanna kvar tills det är dags för utsläpp.

MOSAIK KONSTKAFÉ

obs! Till konserterna på Mosaik Konstkafé ingår vegetariska tapas i biljetten.

Här kan du välja mellan en sittning med start 15.00 eller 18.00.

DSC_1506 (1).JPG

BUREK DUO [CY/SE]

Andreas Krambias från Cypern och Maria Doumeni Cronholm från Tanum träffades i Thessaloniki, Grekland, hösten 2019. De var båda utbytesstudenter på Makedoniska Universitetet när deras gemensamma lärare Thymios Atzakas introducerade dem för varandra.


Kombinationen av instrumenten cello och oud, samt deras olika musikaliska bakgrunder, inspirerade till att spela tillsammans och utforska det musikaliska mötet dem emellan.


Med stor lekfullhet och passion tar sig Burek Duo an melodier från när och fjärran med ambitionen att sätta sin egen färg och prägel på dem. Repertoaren består bland annat av traditionell folkmusik från Grekland och Cypern, klassisk musik från det osmanska riket, såväl som svensk folkmusik.

Zygia (1) (1).jpg

ZYGIA [GR]

Zygia, består av Pantelis Agkistriotis på lyra och Iakovos Maysiadis på lutor. Med Thessaloniki som hemmastad spelar duon en blandning av ottomansk musik, modal vallmusik och äldre folkmusik från Grekland och Turkiet.

 

Det grekiska ordet zygia betyder par och betydelsen av zygi är balans.

 

Kombinationen av de turkiska instrumenten lyra och lafta, skapar en balans mellan stråke och sträng, glädje och sorg, solnedgång och gryning, liv och smärta, kärlek och död. Musiken uttrycker alla dessa känslor genom färgerna av modal musik och värmen från sydöstra Medelhavet.

Zygia håller även workshop i grekisk folkmusik, läs mer under fliken Workshops & Låtstugor. 

CAFÈ HÄNGMATTAN

Välkommen till en kväll med Aigua, Thor & Olle och Jorge Alcaide.  

Insläpp från 17.00 och första konserten börjar 18.00.

cropped-vgr21-kvaigua20promo205202_37964.jpg

AIGUA [BE/VAL]

Aigua (vatten) är ordet för att beskriva duon som består av Lies Hendrix och Joan Peiró Aznar. Vatten strömmar och brusar, fryser och smälter, kokar och droppar. Det är dynamiskt, precis som deras musik.

 

Efter att ha bott i Göteborg i över fem år, tar duons senaste projekt Noninó dem tillbaka till landet där Joan växte upp och som också har välkomnat Lies: València. Joans flamenco och manouche-jazz flätas samman med Lies folkmusik och musette för att färga denna platsens musikaliska uttryck. Dess habaneras, jotas, mazurkas och vaggvisor vajar mellan modern harmoni och traditionell hantverk, genomsyrad av improvisation och sjungen poesi.

Aigua håller även workshop i fandango, läs mer under fliken Workshops & Låtstugor. 

P1100281.jpg

JORGE ALCAIDE
INSTÄLLD PGA SJUKDOM 
ERSÄTTS AV ZYGIA

Jorge Alcaide med gäster tolkar och hyllar den chilenska sångaren och poeten Victor Jara. 

Som en framstående teaterregissör ägnade han sig åt utvecklingen av chilenska teatern med stora framgångar i slutet på 1960-talet och sågs som en framtidsman. Som folkmusiker spelade han en central roll i Nueva canción, en musikrörelse som ledde till en revolution inom folk- och populärmusik i landet under Salvador Allendes regering. Victor var en av de tusentals som sedan mördades under militärkuppen 1973 och blev därmed en ikonisk representant av musikens kraft och betydelse.  

 

Jorge Alcaide - gitarr och sång

Luchano Muñoz - charango och flöjt

Jaffar Kaviani - persisk ney

Nahuel Ivalo - bombo legüero. 

Thor_Olle2©JosefinEdensvärd.jpg

THOR & OLLE

Thor Ahlgren och Olle Pelayo Lind, två unga, hängivna och skickliga multiinstrumentalister 

tar med oss på en fartfylld resa där mångfald bara är förnamnet. 

På bouzouki, munspel, durspel, säckpipa, flamencogitarr och triangel får vi uppleva en uppsjö av olika folkmusikkulturer från jordens södra trakter. Resan går över dramatisk festmusik och flamenco från våra Medelhavstrakter, via grekisk fiskarmusik och en fransk säckpipslåt, vidare bort mot röjig blues, cajun och country från Lousianas träskmarker. Publiken bjuds in i medryckande refränger och rytmer där alla kan vara med. Till slut landar vi hemma i Sverige igen, som väver in musikaliska minnen från resans tidigare stopp.

 

Thor & Olle håller även workshop i flöjtbygge och har release för sin musikbok Musik från Södern, läs mer under fliken Workshops & Låtstugor.  

MUSIKENS HUS

Välkommen till en kväll med Anna Lindblad Trio, Víík och Anna Ekborg.

Insläpp från 18.00 och första konserten börjar 19.00.

53641357_1197349000447570_1630713423463448576_n_edited.jpg

ANNA EKBORG [SE]

Anna Ekborg är en av den yngre generationens folkmusiker som på senare år har etablerat sig på den svenska folkmusikscenen, både som soloartist och som ensemblemusiker i bland annat den Grammis-nominerade stråktrion Northern Resonance. 

 

Med en längtan efter att hitta nya influenser och utforska musikens gränser, tillsammans med en nyfikenhet och inspiration från tidigare generationers spelmän, sätter Anna sin person-liga prägel på den musik som hon bär med sig. Hon är uppvuxen i Falun, men Rättvikspolskorna är de som ligger henne allra varmast om hjärtat. 

Anna Ekborg håller även i en låtstuga, läs mer under fliken Workshops & Låtstugor. 

Anna Lindblad 1.3.JPG

ANNA LINDBLAD TRIO [SE]

Anna Lindblads kraftfulla fiolspel präglas av sväng, glädje och närvaro. I mötet med Olof Kennemarks tydliga stämspel och Anders Löfbergs stabila cello-bas skapas musik som det gnistrar och gungar om. Med influenser från den svenska västkusten, nordamerikansk rootsmusik, och irländska tongångar tar denna trio med publiken på en musikalisk seglats där låten är i fokus och lekfullheten spelar stor roll. Musiken är hämtad från svunna tider, men även nykomponerade folklåtar får plats i repertoaren.

 

Anna har varit en fast figur på den svenska folkscenen i nästan två decennier och turnerar världen runt med band som Lyy, Folk All-in Band och Fru Skagerrak. 2014 släppte hon sin första soloplatta och i och med den såg Anna Lindblad Trio dagens ljus.

Copy of Press photo_MAIN.jpg

VÍÍK [NO/DK/SE]

Den skandinaviska sextetten VÍÍK från Norge, Sverige och Danmark befinner sig i ett fält mellan den hypnotiska nordiska sång-traditionen, progressiv jazz och alternativ rock.


På fronten av VÍÍK står den norska folk-sångerskan och kompositören Elisabeth Vik, som lockar publiken till ett förtrollande universum av mystiska medeltida ballader och sagor, samtidigt som man återuppfinner den musikaliska ramen för nordisk folkmusik.

 

Music Magazine GAFFA beskriver bandet live: "VÍÍKS expressionistiska berättande explosivitet, var imponerande och djupt fascinerande!"