top of page

LÖRDAGENS PROGRAM

FANTILEJA [SE/DK]

Fantileja är en svensk/dansk folkmusikkvintett bestående av fem unga musiker som träffades när de studerade på Skurups Folkhögskola i Sverige. Medlemmarna i bandet har sin musikaliska bakgrund inom både jazz och keltisk/skandinavisk folkmusik. 

 

Tillsammans skriver och spelar de ny musik, tolkar traditionen och undersöker hur deras olika musikaliska bakgrunder kan forma bandets uttryck till något som känns inbjudande och medryckande. Genom lekfulla melodier och energiskt samspel, spelar Fantileja sig in i böljan av nya band på den unga, lovande folkmusikscenen. 

Medverkande:

Signe Kierkgaard - fiol 

Rasmus Erlandsson - cittern

Anna Østerby - dragspel

Johannes Bäckström - kontrabas

Isidor Abdelkader - slagverk

16.00 | Skeppet GBG

2022-02-09 Fantileja - Bandfoto - v1-8.jpg
Ingrid & Albin.jpg

RODEBJER/MYRIN[SE]

Albin och Ingrid möttes när de studerade vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Under deras tid som duo har de spelat konserter runtom i Sverige och är aktuella med sin debut EP – Spegling.
 

Med samklang och närvaro möts fiolen och klarinetten i egenskriven och traditionell musik från Sverige och Norge. Musiken formas till lekfulla samtal med plats för både improvisation och eftertanke. Deras repertoar rymmer såväl vemodiga som glädjefyllda låtar - allt med ett medryckande sväng!


Medverkande:

Albin Myrin - klarinett

Ingrid Rodebjer - fiol

17.00 | Skeppet GBG

FREDY CLUE[SE]

Nyckelharpspop 

 

Singelrelease med nyckelharpa, sång och synthar som möter en queer text- & känslovärld. 

Här ges även en visning av Bäckadräkten, ett folkdräktsprojekt som sammanväver de manliga och kvinnliga idealen och normerna i den svenska folkdräktstraditionen i en ny typ av unisexdräkt.

Fredy kommer även hålla en föreläsning om Bäckadräkten - en ickebinär folkdräkt på Majornas böcker & Kaffe den 4 sept 13.30.

Medverkande:

Fredy Clue - nyckelharpa

Julia Bengtson - elektronisk mästare

Sabina Lilja - keyboard

18.00 | Skeppet GBG

Fredy Clue ovanhuvud_Photo Elisabeth Jubelin ELLIEGANZA_edited.jpg
IMG_7255+2.jpg

GÖTEBORGS ALTERNATIVA ORKESTER

GAO är en orkester med stort register som kan bjuda upp till dans likväl som till ett meditativt lyssnande. I sitt sökande efter ett eget sound integreras olika instrument och traditioner. Orkestern har funnits sedan 2014 och under ledning av Jorge Alcaide och ett medlemsantal som varierat mellan 20 och 35 musiker har GAO tänjt på gränserna inom orkesterformen.

 

Med hemliga gäster och genom ett urval av GAOs repertoar, improvisationer och interaktiva delar kommer GAO denna kväll att berätta sin egen historia.

19.00 | Stora Scen, Musikens Hus

TRIO SIGNAL 

Tre musiker med olika musikalisk och kulturell bakgrund skapar ett spännande interkulturellt musikaliskt möte och bjuder publiken på en oförglömlig upplevelse. Tillsammans skapar de en livfull repertoar; en musikalisk dialog mellan kurdiska, persiska och indisk musiktraditioner.
 

Musiken som uppstår  är som en frisk vind av blandade tonspråk, rytmer och uttryck som tydligt visar att musik mår bra av att mötas, blandas och delas med. I denna suggestiva konsert förflyttas vi till det urgamla Persien, bland annat med hjälp av stränginstrumentet tanbour som existerat i princip oförändrat i 5000 år.
 

Medverkande

Maryam Javidmehr – tanbour, oud
Avin Omar – sång, saz
Prabhat Das – tablas

20.00 | Café Hängmattan, Musikens Hus

1DX_0932.JPG
unnamed_edited.jpg

LÅNGBACKA/BÅDAGÅRD[SE]

De har hyllats för sin förmåga att trollbinda publiken med sina tätt sammanflätade röster. Under 2022 åker duon på turnén "Every little whisper tour”, där ett av stoppen blir på Göteborg Folk Festival!

En konsert med färgstarka och unika Långbacka/Bådagård är som att träda in i ett alldeles särskilt musikaliskt universum där genregränser utmanas och tradition möter progression! Deras musik har beskrivits som ”filmiskt”, ”soundtracket till en saga" och "som om Regina Spector hade flyttat till de skandinaviska bergen och lärt sig spela fiol”.

 

Pop med folk-själ! Eller folk med pop-själ.
Det beror på vem som lyssnar. Vad tycker du?

20.00 | Skeppet GBG

EFRÉN LOPÉZ & CHRISTOS BARBAS[ES/GR]

Efrén López och Christos Barbas delar 18 år av musikerskap och vänskap. Under denna period har de samarbetat i ett flertal projekt och album, grupper som L’Ham de Foc, Yeden, Aman Aman och Abracadabra.

 

På det nya albumet Atlas återknyter de två musikerna med kraften i det akustiska duoljudet och dess enkelhet, genom en serie av i första hand nya kompositioner och även melodier som kommer från medeltida och ottomanska klassiska traditioner.

Genom år av ömsesidigt samspel och delad kunskap har duon utvecklat ett slags gemensamt ordförråd, ett lexikon baserat på de musikaliska discipliner som var och en av dem har studerat parallellt, som står bredvid varandra på många punkter, kombinerat med omfattande utrymmen för improvisation, tystnad och meditation.

 

Medverkande:

Efrén López - lavta, rabab, ogur saz, fretless guitarr

Christos Barbas - ney, lavta

21.00 | Stora Scen, Musikens Hus

U2B2zvjg_edited.jpg
P1190557 - front cover - Villads.jpg

 [DK/SE]

RÅ består av tre färgstarka musiker från Sverige och Danmark som mötts och skapat en bubblande, sprudlande och maximalistisk tolkning av den skandinaviska folkmusiken som vi aldrig hört den förr.  
 

Vad händer när en polkett från östra Värmland möter housemusikens groove? Eller när en polska från Västerbotten möter hårdrockens smuts och harmonier? RÅ sätter det färgstarka och rika kulturarvet som är nordisk folkmusik i ett obeprövat sammanhang där normer krossas och musiken får utvecklas fritt. 


Musikerna i RÅ har tagit med sig polskornas vemodiga allvar, valsernas suggestiva rytmik och polketternas lekfulla sväng och byggt en helhet som utmanar lyssnaren, men med stor kärlek och respekt för det musikaliska arvet de förvaltar. Med sin ovanliga sättning med fiol, klarinett och saxofon blir ljudbilden ett spännande och fräscht inslag på den svenska musikscenen.

21.30 | Skeppet GBG

HAMRAAZ [IRN/FR]

Hamraaz hämtar sin inspiration från modalitetens skönhet, ur dudukens dynamiska karaktär och tanbourens rika rytmer.

 

Duon bjuder på en blandning av gamla sånger, traditionell och egenkomponerad musik inlindad i ett samtida och egentolkat uttryck. 

 

Medverkande:

Khorshid Dadbeh - tanbour, tar, setar, baglama
Lucie Lelaurain Rosann - flute, duduk 

19.00 | Middagssittning på Mosaik Konstkafé 
22.00 | Café Hängmattan, Musikens Hus

hamraaz pic.jpg
ANG_7764.jpg

SPÖKET I KÖKET[SE/DK]

Mycket har sagts om Spöket; gangstafolk, ”tvättäkta orkester”, barnmusik för vuxna, ett kärleksbarn mellan besinningslöst umpa-bumpa  och raj-raj på logen, mm. Bandet har gjort otaliga konserter omkring i Norden och Europa, på såväl stora folkfestivaler som på  pubar, nattklubb, i trädgårdar, på kaféer och i kyrkor. Ingen målgrupp har ännu kunnat sitta still! 

 

Musiken är från nordiska och kanadensiska folkmusiktraditioner och egna bitar i traditionell stil, allt arrangerat för Spökets kluriga sättning.

 

Kvällen till ära kommer bandet ha skivsläpp för det nya albumet Kurbits & Flames!

22.30 | Stora Scen, Musikens Hus

bottom of page