top of page
DSCF9409_edited.jpg

GÖTERBORG FOLK YOUTH FESTIVAL

FOLK YOUTH VG

Folk Youth VG är en ideell förening av och för unga personer i Västergötland som brinner för någon form av folkkultur! Under året har föreningen bland annat hållt sig aktiva med projekten: Bäckadräkten, danskvällar och minifestival på Allégården. Genom detta samarbete vill Göteborg Folk Festival och Göteborg Folk Youth Festival lyfta unga professionella musiker och dansare! Så passa på att gå på konsert, delta i någon workshop, dansa eller bara njut av atmosfären!

Göteborg Folk Youth Festival arrangeras den 3 september mellan kl: 13.00-19.00 och om du är under 26 år och medlem i en Folk You-förening (tex Folk Youth VG!) kostar det endast 50 sek att ta del av hela programmet. Du kan även ta del av det vid köp av helgpass.

P1544784.jpg

Prova på folkdans

Välkommen att lyssna till Folk Youths spelmanslag och ta del av en uppvisning och utlärning av några olika svenska folkdanser tillsammans med Folkdansringen unga. Du behöver inte ha någon tidigare erfaranhet för att delta!

Om det regnar ses vi i Danssalen, högst upp i Musikens Hus.

13.00 & 14.00 | Stigbergstorget

Folkdräktsparad

Välkommen att ansluta till folkdräktsparaden som kommer spela och spatsera på gatorna runt Stigbergstorget!

Välkommen med din folkdräkt, ditt instrument eller precis som du är så går vi tillsammans!

15.00 | Stigbergstorget

2022-02-09 Fantileja - Bandfoto - v1-8.jpg

FANTILEJA

Fantileja är en svensk/dansk folkmusikkvintett bestående av fem unga musiker som träffades när de studerade på Skurups Folkhögskola i Sverige. Medlemmarna i bandet har sin musikaliska bakgrund inom både jazz och keltisk/skandinavisk folkmusik. 

 

Tillsammans skriver och spelar de ny musik, tolkar traditionen och undersöker hur deras olika musikaliska bakgrunder kan forma bandets uttryck till något som känns inbjudande och medryckande. Genom lekfulla melodier och energiskt samspel, spelar Fantileja sig in i böljan av nya band på den unga, lovande folkmusikscenen. 

Medverkande:

Signe Kierkgaard - fiol 

Rasmus Erlandsson - cittern

Anna Østerby - dragspel

Johannes Bäckström - kontrabas

Isidor Abdelkader - slagverk

16.00 | Skeppet GBG

RODEBJER/MYRIN

Albin och Ingrid möttes när de studerade vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Under deras tid som duo har de spelat konserter runtom i Sverige och är aktuella med sin debut EP – Spegling.
 

Med samklang och närvaro möts fiolen och klarinetten i egenskriven och traditionell musik från Sverige och Norge. Musiken formas till lekfulla samtal med plats för både improvisation och eftertanke. Deras repertoar rymmer såväl vemodiga som glädjefyllda låtar - allt med ett medryckande sväng!


Medverkande:

Albin Myrin - klarinett

Ingrid Rodebjer - fiol

17.00 | Skeppet GBG

Ingrid & Albin.jpg
Fredy Clue ovanhuvud_Photo Elisabeth Jubelin ELLIEGANZA_edited.jpg

FREDY CLUE

Nyckelharpspop 

 

Singelrelease med nyckelharpa, sång och synthar som möter en queer text- & känslovärld. 

Här ges även en visning av Bäckadräkten, ett folkdräktsprojekt som sammanväver de manliga och kvinnliga idealen och normerna i den svenska folkdräktstraditionen i en ny typ av unisexdräkt.

Fredy kommer även hålla en föreläsning om Bäckadräkten - en ickebinär folkdräkt på Majornas böcker & Kaffe den 4 sept 13.30.

Medverkande:

Fredy Clue - nyckelharpa

Julia Bengtson - elektronisk mästare

Sabina Lilja - keyboard

18.00 | Skeppet GBG

bottom of page