LÖRDAG PÅ 
MUSIKENS HUS & MOSAIK KONSTKAFÈ 

BILJETTERNA SLÄPPS 9 AUGUSTI!

Kvällens scener är Musikens Hus, Café Hängmattan och Mosaik Konstkafé.

Vi släpper artister och workshops löpande!

MOSAIK KONSTKAFÉ

BUREK DUO [CY/SE]

Andreas Krambias från Cypern och Maria Doumeni Cronholm från Tanum träffades i Thessaloniki, Grekland, hösten 2019. De var båda utbytesstudenter på Makedoniska Universitetet när deras gemensamma lärare Thymios Atzakas introducerade dem för varandra.


Kombinationen av instrumenten cello och oud, samt deras olika musikaliska bakgrunder, inspirerade till att spela tillsammans och utforska det musikaliska mötet dem emellan.


Med stor lekfullhet och passion tar sig Burek Duo an melodier från när och fjärran med ambitionen att sätta sin egen färg och prägel på dem. Repertoaren består bland annat av traditionell folkmusik från Grekland och Cypern, klassisk musik från det osmanska riket, såväl som svensk folkmusik.

ZYGIA [GR]

Zygia, består av Pantelis Agkistriotis på lyra och Iakovos Maysiadis på lutor. Med Thessaloniki som hemmastad spelar duon en blandning av ottomansk musik, modal vallmusik och äldre folkmusik från Grekland och Turkiet.

 

Det grekiska ordet zygia betyder par och betydelsen av zygi är balans.

 

Kombinationen av de turkiska instrumenten lyra och lafta, skapar en balans mellan stråke och sträng, glädje och sorg, solnedgång och gryning, liv och smärta, kärlek och död. Musiken uttrycker alla dessa känslor genom färgerna av modal musik och värmen från sydöstra Medelhavet.

CAFÈ HÄNGMATTAN

AIGUA [BE/VAL]

Aigua (vatten) är ordet för att beskriva duon som består av Lies Hendrix och Joan Peiró Aznar. Vatten strömmar och brusar, fryser och smälter, kokar och droppar. Det är dynamiskt, precis som deras musik.

 

Efter att ha bott i Göteborg i över fem år, tar duons senaste projekt Noninó dem tillbaka till landet där Joan växte upp och som också har välkomnat Lies: València. Joans flamenco och manouche-jazz flätas samman med Lies folkmusik och musette för att färga denna platsens musikaliska uttryck. Dess habaneras, jotas, mazurkas och vaggvisor vajar mellan modern harmoni och traditionell hantverk, genomsyrad av improvisation och sjungen poesi.

.

ANNA EKBORG [SE]

Anna Ekborg är en av den yngre generationens folkmusiker som på senare år har etablerat sig på den svenska folkmusikscenen, både som soloartist och som ensemblemusiker i bland annat den Grammis-nominerade stråktrion Northern Resonance. 

 

Med en längtan efter att hitta nya influenser och utforska musikens gränser, tillsammans med en nyfikenhet och inspiration från tidigare generationers spelmän, sätter Anna sin person-liga prägel på den musik som hon bär med sig. Hon är uppvuxen i Falun, men Rättvikspolskorna är de som ligger henne allra varmast om hjärtat. 

JORGE ALCAIDE
- TOLKAR VIKTOR JARA

Jorge Alcaide med gäster tolkar och hyllar den chilenska sångaren och poeten Victor Jara. 

Som en framstående teaterregissör ägnade han sig åt utvecklingen av chilenska teatern med stora framgångar i slutet på 1960-talet och sågs som en framtidsman. Som folkmusiker spelade han en central roll i Nueva canción, en musikrörelse som ledde till en revolution inom folk- och populärmusik i landet under Salvador Allendes regering. Victor var en av de tusentals som sedan mördades under militärkuppen 1973 och blev därmed en ikonisk representant av musikens kraft och betydelse.  

 

Jorge Alcaide - gitarr och sång

Luchano Muñoz - charango och flöjt

Jaffar Kaviani - persisk ney

Nahuel Ivalo - bombo legüero. 

VÍÍK [NO/DK/SE]

Den skandinaviska sextetten VÍÍK från Norge, Sverige och Danmark befinner sig i ett fält mellan den hypnotiska nordiska sång-traditionen, progressiv jazz och alternativ rock.


På fronten av VÍÍK står den norska folk-sångerskan och kompositören Elisabeth Vik, som lockar publiken till ett förtrollande universum av mystiska medeltida ballader och sagor, samtidigt som man återuppfinner den musikaliska ramen för nordisk folkmusik.

 

Music Magazine GAFFA beskriver bandet live: "VÍÍKS expressionistiska berättande explosivitet, var imponerande och djupt fascinerande!"

MUSIKENS HUS