LÖRDAG PÅ 

KONSTEPIDEMIN 

Göteborg Folk Festival 2020 har blivit inbjudna till Internationella Spelmansstämmans 10-årskalas! Det firar vi genom att slå samman festligheterna uppe på Konstepidemin - välkomna! 

PROGRAMMET ÄR SLÄPPT!

I år kan du uppleva Göteborg Folk Festivals livekonserter på plats eller hemma!

Vi har delat in lördagens program i fyra corona-anpassade dubbelkonserter.

Endast förköp gäller.

17.00 - 19.30 | BLÅ HUSET | 20.00 - 22.30

Till dubbelkonserterna i Blå Huset ingår en middagssittning. Första sittningen är mellan 17.00 - 19.30, och den andra mellan 20.00 - 22.30

BÄCKAFALL + WOODLANDS

Bäckafall + Woodlands är ett nytt möte mellan två duos, ett möte där den svenska nyckelharpan möter den keltiska harpan, och där ny och gammal folkmusik från Irland och Skottland står i centrum.

 

Med keltisk harpa, nyckelharpa, fiol och gitarr blandar de musik ur båda bandens breda repertoarer, där även låtar från Bäckafalls nysläppta skiva, 22 Tunes, förekommer. Uttrycket är likt en kavalkad av nya spännande kompositioner i irländsk stil under ledning av Bäckafalls gitarrist Hampus Grönberg.

SOUSOU & MAHER CISSOKO

Sousou & Maher Cissoko har turnerat över hela världen med sin musik, som är precis så gränsöverskridande som livet de lever tillsammans; ständigt i rörelse över flera kontinenter och med de musikaliska och mänskliga mötena som främsta drivkrafter.

Med det Västafrikanska instrumentet kora och energifyllda rytmer bildar deras musik en underbar mix av Mbalax reggae, folk och soul.

17.30 - 19.45 | ÅTTAN

SAQI

Saqi består av fem musiker med olika musikalisk och kulturell bakgrund som bjuder på sång och musik. De skapar ett spännande interkulturellt musikaliskt möte och bjuder publiken på en oförglömlig musikalisk upplevelse. Tillsammans skapar de en livfull repertoar; en musikalisk dialog mellan kurdiska och persiska musiktraditioner.

Musiken som uppstår i denna dialog är som en frisk vind av blandade tonspråk, rytmer och uttryck som tydligt visar att musik mår bra av att mötas, blandas och delas med.

KAJA

Kaja har under drygt 15 års samspel skapat sig en egen genre, en korsbefruktad och hänförande mix av olika musikaliska uttryck. Rötterna hämtar näring i Östeuropa, men växer vidare in i gränslandet mellan traditionellt och nyskapande. Kajas hjärta har alltid slagit hårt för östeuropeisk, rumänsk och balkansk folkmusik men gruppen har sedan starten sökt ett eget musikaliskt språk som rymmer mycket mer. Vidsynt och nyfiket har de låtit musiken få ta sina egna vägar från klezmer till tango, svensk folkton, fransk vals, improvisation och stråk av filmisk konstmusik. 

20.15 - 23.00 | ÅTTAN

AY TARARA + PIA DEL NORTE

Ay Tarara är flamenco-duon som med sång, munspel och gitarr älskar att blanda traditionell flamenco med spansk folkmusik, Lorcas normkritiska lyrik och en smula galet känslosam Chavela Vargas. Här har de den stora äran att samarbeta med Pia del Norte – dans-percussionist och en av Sveriges främsta flamenco-dansare.

 

Nyfikna på nya skojiga blandningar, leker de med kraftfulla spanska uttryck som dramatisk tjurfäktningsmusik på litet munspel och zambomba-stön med snabba zapateados

SARA PARKMAN

Sara Parkman är folkmusiker, kompositör, tredje generationens prästbarn och violinist. VESPER är en fortsättning och ett flöde som bygger vidare på det spår Sara slagit in på under de senaste åren. Det är ett album som handlar om inre rum, tvivel och det radikala i att tro på någonting. Vad finner vi när vi rotar i det egna arven, och förstår att det inte går att vara kulturellt neutral? Genom Vesper gräver Sara där hon och hennes förmödrar och färder stått - nära kyrkan. Kristendomen har funnits i släkten Parkman sedan flera generationer tillbaka, på samma sätt som solidariteten funnits där. Det är de kulturella såväl som musikaliska arven som här utforskas och tolkas genom distade tramporglar, körer, minimalism och evighetspolskor.

© 2020 by GbgFolkFestival.